Sammanfattning 2012-4, Southport

by LINKS75 on december 19, 2012

Post image for Sammanfattning 2012-4, Southport

I mitten på augusti återvänder vi åter till Manchester och tillslut även till Royal Lytham. Vi upprättar vår bas i Southport – lite av ett epicentrum för linkslovers på Englands västkust. Vi ska spela Open kvalbanor, Ryder Cup banor och gamla värdar för British Amateur. Vi inleder med West Lancashire – en av årets fyra slutkvalbanor till The Open. Ruffen liknar inget vi har sett förut – makalöst hög och ogenomtränglig. Vi klamrar oss desperat fast vid fairway – men tvingas ett antal gånger retirera med dragen machete. Färden går vidare mot trion Southport & Ainsdale (S&A), Royal Birkdale och Hillside – tre utsökta grannar. S&A står på tur – med minnen från två Ryder Cup – en underbar upplevelse. Klubbhus – turf – layout och spektakulära sanddynor. Kanske ett av de härligaste par5 under hela sommaren – 16e – med en höghushög kulle i mitten. Äkta links för den som vill bli frälst – en av tre grannar för den redan frälste. En avstickare från Southport tar oss till Formby – innehåller både Harry S Colts 18hål och Ladies Club – spela bägge med lunch i det underbara klubbhuset mellan ronderna. Planera helst även för en övernattning i det lika undarbara Dormy. Åter till Southport och plötsligt får vi sällskap av Ambassadörer med entourage. Steven Gerrard tar i hand och vi serveras medium-rare. Tillsammans tar vi oss tillbaka till trion – denna gång Hillside – en underbar skapelse. Sista nio får oss att kippa efter andan – hänförande mellan gigantiska dynor. Inledande utsikt över S&A – avslutande över Royal Birkdale. En mästerskapslinks att njuta av – lika delar Birkdale och S&A. Dagen efter är det St Annes Old Links i Lytham – även det en kvalbana. En traditionell links med stor glädje – kanske en urlinks – lite av en referens. Dessutom är 9e hålet känt som det bästa i Storbritannien. Vi avslutar i en flod från skyn – men med ett leende på läpparna. Snabb förflyttning – nycklar hämtas ut till rummen på Royal Lytham – historiens vingslag hörs i skrymslen och hörn. Underbar historik – ett fantastiskt klubbhus. Kombinationen boende och spel är oslagbar. På morgonen slår vi ut på årets British Open bana – spåren från The Open finns kvar. Det har regnat ihärdigt hela natten och vattnet sitter kvar på sina ställen. Men det är en fantastisk upplevelse – och otroligt utmanande – en extremt svår bana. Vi tar adjö av vårt tillfälliga sällskap och avslutar på Hesketh – kanske mer känd för Hitlers träd och bröderna Bentley än för sin links. En vecka i historiens spår tar slut och vår linkskunskap har åter satts på svåra prov.

{ 1 comment… read it below or add one }

Matz Evensson december 20, 2012 kl. 5:06 e m

Ännu ett år läggs till räkningen för alla oss golfare. Henrik och Kalle har lagt ännu några fantastiska banor till sin “lista” och är idag kanske de mest erfarna “links-spelarna” vi har i hela Sverige.
Jag kan inte annat än buga och lyfta hatten för deras engagemang och kärlek till golfen och dess sanna själ. En intressant fundering är hur deras syn på golfen har förändrats i och med deras resa. Hur ser de på sin golf idag till skillnad för två år sedan, då drömmen startade? Jag är övertygad om att det finns en kärlek, en fascination för spelets komplexitet idag, som är större än då.
Där har vi i mina ögon golfens sanna själ – Ett spel vi aldrig lär oss behärska. Ett spel som endast då vi kapitulerar för dess “nycker” lär oss älska och beundra. Orättvisa studsar och järnfyror på 110 meter ( eller 260 för den delen.. ) ÄR vad golfen handlar om.
Även om du och jag inte har möjlighet att göra samma resa som dom, kanske vi kan göra ETT besök på en linksbana inom en snar framtid. Varför inte smaka på hur golfen startade och hur golf är tänkt att spelas? Långt ifrån poängbogey och slope. Långt ifrån förbannelsen exakt handicap. Du mot banan – du mot turen/oturen och ödets nycker. Varje rond en ny outgrundlig utmaning. UNDERBART!

I sverige har vi falsterbo, viken, ljunghusen och snart Frösåker. På de Brittiska öarna har vi desto fler..
En riktigt God Jul och ett Gott Nytt Links År önskar jag alla “linkslovers”

“swing with ease, into the breeze”..
mvh
Matz Evensson

Ps. Just nu leder Kalle över Henrik i deras stora match. Som tränare skulle jag säga att det beror på två saker framförallt. Kalle slår bort färre bollar och är lite vassare på greenen. Små skillnader som ändå i varje match är fruktansvärda fördelar. Henrik slår mycket längre, men vad gör väl det ute i “höet”..?
Håll bollen i spel och få den i hål – hur låter det?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: