Formby Golf Club

Förväntad Linksupplevelse:
Vakna upp i klubbhusets Dormy. Ta er ner genom historiens vingslag till frukost i the Dining room – med utsikt över 18 hålet och stora delar av Formby Ladies. På Formby mår man bra – en helt underbar miljö. Väl ute på banan låter vi pinjeskog och knähögt gräs leda oss genom landskapet. Vid 10an stannar vi upp och blickar ner mot havet och förstummas av den enorma kraft som slukat två magnifika golfhål. På 18e tee bildar klubbhuset ett varmt välkomnande med avslutande green och bunkersättning i LINKS75 klass. En LINKS75 referens som med sin historia och speciella karaktär ligger oss väldigt varmt om hjärtat.

Bästa hål:
par3: hål 10
par4: hål 15
par5: hål 17

Noterbart:
I klubbhuset finns en flodhäst “the Hippo” att beskåda. Den skänktes till klubben 1909 av änkan till Mr E Storey. Hippon har sedan dess kunnat beskådas i klubbhuset med undantag för en mycket dråplig historia som utspelades under andra världskriget. Historien finns att läsa på väggen jämte flodhästen…samt i Göran Zachrissons underbara bok “20 berättelser om golf”. Njut av det underbara pool rummet på andra våningen.

Historik:
Klubben har en lång historia som sträcker sig tillbaka till 1884 då klubben grundades. Bernard Darwin skrev redan 1910 om banans förträfflighet. En större förändring skedde under överinseende av James Braid 1922, bl.a. ändrades layouten av hål 15-18. På grund av problem med erosion var man under 1970 talet tvungna att överge de kustnära hålen och bygga tre nya. Uppdraget gick till Donald Steel, hål 7,8 och 9 tillkom och hål tio kortades av till ett par tre. Den nya sträckningen hade premiär i början av 80-talet.
En rad stora amatörtävlingar har spelats här på Formby, bla fyra British Amateur och tre Brabazon Trophy. 2013 är Formby en av 3 kvalbanor till Senior British Open på Royal Birkdale.

Omdöme

TurfMediumTweedHigh
Marker PostsLowGorseMedium
SalinityLowBunkersHigh

Bloggat om banan:
Granen revisited
Granen – Dormy i linksklass
British Amateur på Formby
Sammanfattning 2012-4, Southport

Bilder:

Website: www.formbygolfclub.co.uk